Staročeské povidlové buchty
Suroviny
- 220 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 300 g Povidla švestková
- 200 g Cukr krupice
- 42 g Droždí
- 50 g Hrozinky
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Rum
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 57 g
- Sodík 161 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 96.5 mg
- Draslík 96.9 mg
- Vláknina 5460 mg
- Vitamín A 5460 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 84.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnečku si nalijeme 1 dl vlahého mléka, rozdrobíme do něj droždí a přidáme 1 lžičku cukru. Kvásek necháme vykynout.
-
2
Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, uděláme do ní jamku, do které dáme 2 žloutky, přidáme vzešlý kvásek, vlahé rozpuštěné máslo, cukr, sůl a těsto nejdříve promícháme a poté důkladně uhněteme. Těsto se nesmí lepit, musí být polotuhé, vláčné a lesklé. Poprášíme ho prosátou zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu kynout.
-
3
Hrozinky promyjeme pod tekoucí vodou v sítu a necháme je okapat. Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Nožem nebo lžicí odkrajujeme menší kousky, upravíme je na malé bochánky, zakryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut znovu vykynout. Každý bochánek prsty roztáhneme na placku, silnou asi 2 cm. Doprostřed lžicí položíme švestková povidla, na povidla dáme 3-4 hrozinky a konce těsta důkladně spojíme. Vytvořené buchty klademe na plech, který jsme vytřeli olejem. Klademe je spojeným těstem dospod, asi 2 cm od sebe. Celé buchty potřeme rozpuštěným máslem a znovu je necháme 6-8 minut kynout. Poté je dáme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme dozlatova až zlatohněda přibližně 20-25 minut.
-
4
Před dopečením si v rendlíku rozehřejeme máslo s vanilkovým cukrem a rumem. Upečené horké buchty na plechu potřeme voňavým máslem a necháme je vychladnout. Před podáváním buchty posypeme moučkovým cukrem.