Sekaná pečeně z telecího a vepřového masa
Suroviny
- 250 g Vepřové maso libové
- 750 g Telecí plec
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Nové koření celé
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 1 špetka Citronová kůra
- 2 stroužek Česnek
- 0.25 l Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kapary sterilované
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 25 g
- Sodík 395 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 284.4 mg
- Draslík 466.1 mg
- Vláknina 994.5 mg
- Vitamín A 994.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1105.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí i vepřové maso očistíme, omyjeme, a rozkrájíme na menší kousky. Umeleme ho s namočenými a vymačkanými žemlemi.
-
2
Na části másla necháme dusit rozkrájenou cibuli a petrželovou nať, přidáme česnek utřený se solí, špetku nastrouhané citrónové kůry, vše přidáme k masu a řádně zamícháme.
-
3
Vejce na másle umícháme a taktéž přidáme k umletému masu. Dle potřeby přisolíme, řádně maso vypracujeme a vytvoříme 2 středně dlouhé šišky.
-
4
Šišky vložíme na dobře máslem vymaštěný pekáč a za mírného podlévání vodou a polévání šťávou pečeme zhruba 1 hodinu.
-
5
Zatím z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vývaru a smetanou, řádně rozmícháme, přilijeme šťávu z pečeně, přidáme nové koření, nasekané kapary, špetku citrónové kůry a necháme přejít varem. Poté ji přecedíme.
-
6
Jako přílohu podáváme noky, knedlíky a těstoviny.