Zeleninový salát sterilizovaný
Suroviny
- 500 g Celer bulvový
- 3 g Bobkový list
- 3 g Nové koření celé
- 3 g Pepř černý celý
- 100 g Hříbky čerstvé
- 30 ml Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Mrkev kořen
- 4 ks Paprika zelená
- 3 ks Paprika červená
- 4 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 112 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 173 g
- Sodík 557 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 461.3 mg
- Vláknina 11182.3 mg
- Vitamín A 11182.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme nálev: V kastrůlku přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, sůl, bobkový list, celý pepř a nové koření. Poté na mírném ohni povaříme 8-10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout.
-
2
Celer a mrkev očistíme, celer nakrájíme na tenké a krátké nudlička a mrkev na tenká kolečka. Zelenou a červenou papriku zbavíme jadřinců a také nakrájíme stejně jako celer. Hříbky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky.
-
3
V hrnci přivedeme osolenou vodu s octem k bodu varu. Snížíme oheň a do vroucí vody vložíme nakrájené papriky, celer, mrkev a hříbky. Promícháme a všechnu zeleninu povaříme přibližně 10 minut. Hrnec se zeleninou stáhneme ze sporáku, scedíme a zeleninou naplníme sklenice. Poté je zalijeme teplým nálevem a víčky uzavřeme.
-
4
Naplněné sklenice naskládáme do sterilizačního hrnce a při 90 stupňové teplotě vaříme 20 minut.
-
5
Sklenice vytáhneme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo.