Zeleninový salát sterilizovaný

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Celer bulvový
  • 3 g Bobkový list
  • 3 g Nové koření celé
  • 3 g Pepř černý celý
  • 100 g Hříbky čerstvé
  • 30 ml Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Paprika zelená
  • 3 ks Paprika červená
  • 4 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 112 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 173 g
  • Sodík 557 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 461.3 mg
  • Vláknina 11182.3 mg
  • Vitamín A 11182.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme nálev: V kastrůlku přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, sůl, bobkový list, celý pepř a nové koření. Poté na mírném ohni povaříme 8-10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout.

  • 2

    Celer a mrkev očistíme, celer nakrájíme na tenké a krátké nudlička a mrkev na tenká kolečka. Zelenou a červenou papriku zbavíme jadřinců a také nakrájíme stejně jako celer. Hříbky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky.

  • 3

    V hrnci přivedeme osolenou vodu s octem k bodu varu. Snížíme oheň a do vroucí vody vložíme nakrájené papriky, celer, mrkev a hříbky. Promícháme a všechnu zeleninu povaříme přibližně 10 minut. Hrnec se zeleninou stáhneme ze sporáku, scedíme a zeleninou naplníme sklenice. Poté je zalijeme teplým nálevem a víčky uzavřeme.

  • 4

    Naplněné sklenice naskládáme do sterilizačního hrnce a při 90 stupňové teplotě vaříme 20 minut.

  • 5

    Sklenice vytáhneme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo.

Komentáře k receptu