Vrkoč s mandlemi
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 25 g Droždí
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1.5 l Mléko plnotučné
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 61 g
- Sodík 211 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 251.8 mg
- Draslík 343.6 mg
- Vláknina 10306.7 mg
- Vitamín A 10306.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1603.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do skleničky rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 0.5 dl vlahého mléka. Kvásek necháme vykynout. Omyjeme hrozinky, loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.
-
2
Do mísy nasypeme 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g cukru 1.5 l vlažného mléka, 3 žloutky, vanilkový cukr, kvásek a směs dobře promícháme. Těsto dobře propracujeme, mělo by být vláčné a hladké. Necháme vykynout.
-
3
Vykynuté těsto dáme na vál, zapracujeme do něj ořechy s hrozinkami a rozdělíme je na tři díly. Každý vyválíme na váleček o průměru 5-6 cm a konce spojíme a upleteme vrkoč (cop). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a v teple ještě necháme minimálně 25 minut kynout.
-
4
Poté vrkoč dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C - 200°C přibližně 35-40 minut. Upečený vrkoč podáváme posypaný moučkovým cukrem až po vychladnutí.