Chodské ovocné knedlíky sypané mákem
Suroviny
- 300 g Brambory vařené ve slupce
- 100 g Máslo čerstvé
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 kg Švestky
- 8 polévková lžíce Mák - semena
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 27 g
- Sodík 545 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 158.2 mg
- Draslík 895.1 mg
- Vláknina 21970 mg
- Vitamín A 21970 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut.
-
4
Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.