Kynuté buchtičky s vanilkovým šodó pro celiatiky
Suroviny
- 20 g Droždí sušené
- 2 g Sůl
- 20 g Cukr vanilka
- 37 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 50 g Cukr krystal
- 100 g Cukr krystal
- 250 g Mouka bezlepková Mantler
- 250 ml Mléko polotučné
- 55 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Šťáva citrónová
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 811 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 30 g
- Sodík 281 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 409.2 mg
- Draslík 84.3 mg
- Vláknina 7335 mg
- Vitamín A 7335 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Buchtičky: začneme přípravou kvásku. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, necháme na teplém místě vzkypět. Do vzešlého kvásku přidáme špetu soli, olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru a přidáváme bezlepkovou mouku (za stálého prohnětávání). Těsto propracujeme do hladka. Vyválíme silnější váleček na pomoučeném vále, nožem z válečku nakrájíme špalíčky, narovnáme je těsně vedle sebe do hlubšího pekáče, vyloženého pečicím papírem. Při skládání těstových špalíčků na pekáč vedle sebe potřeme každou řadu buchtiček olejem, abychom je po upečení snadněji oddělili od sebe. Buchtičky pečeme asi 25 minut v troubě, předehřáté na 180°C. Tento sladký pokrm připravujme především dětem, podáváme ho teplý (nejčastěji jako oběd).
-
2
Vanilkový krém: Cukr vymícháme se žloutky do pěny. Z celkového množství použitého mléka odměříme hrneček, v něm rozmícháme dohladka pudinkový prášek a vanilkový cukr. Mléko s pudinkem vlijeme do zbytku mléka, dále přidáme do mléka vmíchanou žloutkovou pěnu. Krém mícháme na mírném ohni do zhoustnutí, připravujeme těsně před servírováním, aby neztuhl.