Houbové drbáky
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Slanina vepřová
- 70 g Houby sušené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 7 dl Voda pitná
- 1.5 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 22 g
- Sodík 845 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 84 mg
- Draslík 2471.2 mg
- Vláknina 25769 mg
- Vitamín A 25769 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nádivka: Sušené houby omyjeme a namočíme je do misky s vodou. Po půl hodině vodu z hub slijeme a houby nakrájíme na menší kousky. V pánvi si rozškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu. Kostičky slaniny vyjmeme a odložíme stranou. Na omastku ze slaniny dáme houby a podusíme je. Přidáme sůl, pepř, kmín a majoránku. Když jsou houby měkké, přidáme prolisovaný česnek, vrátíme k nim slaninu a směs necháme vychladnout.
-
2
Těsto: 500 g brambor si den předem omyjeme a uvaříme v 7 dl vody doměkka. Potom je slijeme a necháme vychladnout. Druhý den uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Zbylé syrové brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Vymačkáme z nich vodu, přidáme téměř všechnu prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva a přidáme nastrouhané vařené brambory, sůl, vejce a mléko.
-
3
Vzniklé těsto dobře propracujeme, dáme ho na zbytkem mouky pomoučený vál a rozdělíme na 10 dílů. Z každého vytvarujeme silnou placku, do středu placek rozdělíme houbovou nádivku, jejich okraje spojíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
-
4
Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu a knedlíky - "drbáky" do ní opatrně vhazujeme. Promícháme, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme 10 minut. Uvařené vyjmeme, rozdělíme na talíře, polijeme rozpuštěným sádlem a podáváme.