Valašské zapečené brambory

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.75 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 0.5 kg Brambory
  • 0.5 kg Pohanka
  • 1.23 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 767 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 496 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 275.9 mg
  • Draslík 1230.4 mg
  • Vláknina 31533.2 mg
  • Vitamín A 31533.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme v 3/4 l osolené vody do poloměkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pohanku propláchneme vodou, nasypeme do vařící osolené vody (hladinu cca prst nad pohanku), necháme přejít varem a alespoň 15 minut odstát. Potom ji smícháme s bramborami, opepříme a osolíme, přidáme majoránku a petrželku, rozprostřeme do sádlem (1 lžíce) vymazaného pekáče a necháme 15 minut zapékat v troubě, vyhřáté na 250 stupňů.

  • 2

    Pak směs zalijeme vajíčky rozšlehanými se smetanou a pečeme dalších 15 minut při 200 stupních.

  • 3

    V pánvi osmažíme na zbylém sádle na kostičky nakrájenou slaninu.

  • 4

    Zapečené brambory rozdělíme na servírovací talíře, posypeme osmaženou slaninou a podáváme.

Komentáře k receptu