Valašské zapečené brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 28 g
- Sodík 496 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 275.9 mg
- Draslík 1230.4 mg
- Vláknina 31533.2 mg
- Vitamín A 31533.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme a uvaříme v 3/4 l osolené vody do poloměkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pohanku propláchneme vodou, nasypeme do vařící osolené vody (hladinu cca prst nad pohanku), necháme přejít varem a alespoň 15 minut odstát. Potom ji smícháme s bramborami, opepříme a osolíme, přidáme majoránku a petrželku, rozprostřeme do sádlem (1 lžíce) vymazaného pekáče a necháme 15 minut zapékat v troubě, vyhřáté na 250 stupňů.
-
2
Pak směs zalijeme vajíčky rozšlehanými se smetanou a pečeme dalších 15 minut při 200 stupních.
-
3
V pánvi osmažíme na zbylém sádle na kostičky nakrájenou slaninu.
-
4
Zapečené brambory rozdělíme na servírovací talíře, posypeme osmaženou slaninou a podáváme.