Žebrácká polévka
Suroviny
- 170 g Chléb konzumní
- 300 g Kosti hovězí řídké
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 261 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 61 g
- Sodík 345 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 74.8 mg
- Draslík 391.3 mg
- Vláknina 4944.9 mg
- Vitamín A 4944.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme cibule. Očistíme, omyjeme a pokrájíme mrkev, celer a petržel. Omyté hovězí kosti vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme pokrájenou zeleninu s jednou cibulí, sůl, kmín, celý pepř a polévku pomalu vaříme minimálně 90 minut.
-
2
Poté polévku přecedíme do druhého hrnce a nastrouháme do ní tvrdší chléb. Znovu ji přivedeme k varu a pomalu ji vaříme asi 10 minut.
-
3
V misce si ve smetaně rozkvedláme vejce a přimícháme ji do hotové polévky. Vaříme necelou minutu a polévku odstavíme z plotny.
-
4
Druhou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na másle osmažíme dozlatova. Usmaženou cibuli vyjmeme z pánve, necháme okapat od másla a odložíme do misky. Omytý kerblík drobně pokrájíme a odložíme do druhé misky.
-
5
Před nalitím polévky do talířů vložíme osmaženou cibuli s kerblíkem, zalijeme hotovou polévkou a podáváme.