Kynuté ovocném knedlíky s mákem
Suroviny
- 260 g Mouka bezlepková
- 260 g Mouka bezlepková Mantler
- 260 g Mouka bezlepková Jizerka
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 kg Švestky
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mák mletý
- 8 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 774 kcal
- Sacharidy 140 g
- Tuky 19 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 137 g
- Cholesterol 63.6 mg
- Draslík 196.9 mg
- Vláknina 8300 mg
- Vitamín A 8300 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Švestky propláchneme pod tekoucí vodou a vypeckujeme je. Poté připravíme kvásek: ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, smíchané suroviny necháme chvíli stát na teplém místě. Když kvásek vzejde, přimícháme do něj olej, jedno vejce a bezlepkové mouky. Prohnětením těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, ze kterého lžící vykrajujeme hromádky, ty následně rozmačkáme dlaní na placičky a do každé placičky zabalíme půlku švestky. Každý knedlík dobře utěsníme prsty, aby ovoce nevypadlo. Připravené knedlíky necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Vykynuté knedlíky následně uvaříme v páře tak, že do nádoby s vodou vložíme pařák, který před umístěním do hrnce potřeme lžičkou másla. Zda jsou knedlíky již uvařené zjistíme, když jeden knedlík rozřízneme a na řezu nebude znát syrové těsto. Po uvaření každý knedlík okamžitě propíchneme, aby mohla uniknout pára. Knedlíky podáváme horké, každou porci posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru, lžící rozpuštěného másla a lžící mletého máku.