Hovězí oháňka s hořčičnou omáčkou
Suroviny
- 50 g Cibule
- 40 g Křen
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Smetana 33% (šlehačka)
- 8 g Sůl
- 3 g Sůl
- 50 g Česnek
- 200 g Zelenina kořenová
- 2 g Nové koření celé
- 60 g Hořčice plnotučná
- 3 g Pepř černý celý
- 120 g Kosti hovězí morkové
- 400 g Hovězí oháňka
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 935 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 52 g
- Sodík 1083 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 34 mg
- Draslík 129.4 mg
- Vláknina 4991 mg
- Vitamín A 4991 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí oháňku a na špalíčky nařezanou morkovou kost vložíme do hrnce, přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu, přidáme celý pepř, nové koření, osolíme, zalijeme vodou a vaříme velmi zvolna nejméně 2 a půl hodiny. Scedíme, oháňku nakrájíme na silnější kolečka, z kostí vyndáme morek, promícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a směs vrátíme do kostí.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme půl litrem vývaru z oháňky, promícháme a povaříme asi 20 minut. Přimícháme hořčici, struhaný křen, podle chuti dosolíme, zjemníme smetanou a povaříme asi 5 minut do zhoustnutí.
-
3
Doprostřed talířů položíme nastojato kost s morkovou směsí, kolem dokola obložíme kolečky vařené oháňky a všechno přelijeme hořčičnou omáčkou.