Květáková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 13.3 g Polévkové koření
  • 666 g Květák
  • 20 g Sůl
  • 66.6 g Tuk
  • 6.6 g Petržel - nať
  • 0.6 g Muškátový květ
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 ml Voda pitná
  • 300 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 131 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 807 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 9.3 mg
  • Draslík 205 mg
  • Vláknina 3392.3 mg
  • Vitamín A 3392.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky. Zalijeme ho vodou, osolíme a uvaříme ne zcela doměkka, aby růžičky zůstaly celistvé.

  • 2

    Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažnou vodou a vývarem z květáku.

  • 3

    Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut.

  • 4

    Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a poté procedíme hustým cedníkem.

  • 5

    Nakonec přidáme polévkové koření, polévku důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák.

  • 6

    Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.

Komentáře k receptu