Telecí pečeně s uzeným jazykem a slaninou
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
- 150 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 3 ks Cibule
- 0.5 ks Hovězí uzený jazyk
- 2.5 l Voda pitná
- 1.2 dl Víno bílé
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 1.5 kg Telecí kýta
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 37 g
- Sodík 725 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 238.1 mg
- Draslík 1121.3 mg
- Vláknina 2010.2 mg
- Vitamín A 2010.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kýtu bez kosti omyjeme, odblaníme a dáme do hrnce s 2,5 litry vody.
-
2
Povaříme ho asi 5 minut, vyjmeme ho z vody a prošpikujeme proužky uzeného jazyka a slaniny. Maso osolíme a posypeme pepřem a kmínem. V pekáči si rozpustíme máslo, na něj položíme maso, posypeme cibulí, podlijeme hovězím vývarem a pomalu v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Pečeme při 190°C-200°C přibližně 90-100 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a obracíme ho.
-
3
Upečené maso vyjmeme. Do výpeku přilijeme bílé víno, ve kterém jsme si dohladka vymíchali hladkou mouku. Krátce, asi 1 minutu povaříme, omáčku přecedíme do druhého hrnce. Maso nakrájíme na plátky, které přelijeme omáčkou a podáváme.