Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mrkev kořen
  • 50 g Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Mouka polohrubá
  • 1 ks Brambory
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Kedlubna
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 2 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 277 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 159 g
  • Sodík 1025 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 84.2 mg
  • Draslík 805.4 mg
  • Vláknina 11550.2 mg
  • Vitamín A 11550.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.

  • 2

    Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.

  • 3

    Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.

  • 4

    Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu