Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Mrkev kořen
- 50 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Mouka polohrubá
- 1 ks Brambory
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Kedlubna
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 277 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 159 g
- Sodík 1025 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 84.2 mg
- Draslík 805.4 mg
- Vláknina 11550.2 mg
- Vitamín A 11550.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.
-
2
Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.
-
3
Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.
-
4
Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.