Jelita ze Šumavy
Suroviny
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 4 ks Žemle tuková
- 0.5 ks Vepřová hlava
- 5 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 0.5 l Vepřová krev
- 1 kg Vepřová krkovička
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 30 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 120.3 mg
- Draslík 105 mg
- Vláknina 1990.4 mg
- Vitamín A 1990.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 314.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme
-
2
do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme přibližně 60–90 minut. Maso by nemělo být příliš měkké.
-
3
Mezitím si do mléka namočíme pokrájené housky. Uvařené maso vyjmeme a vychladlé obereme od kostí, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme namočenou housku, majoránku, mletý pepř, drcený kmín a saturejku. Promícháme, dochutíme solí a rozetřeným česnekem. Nakonec přimícháme vepřovou krev.
-
4
Směsí prejtu naplníme vepřová střívka, dobře je uzavřeme a v masovém vývaru je vaříme pomalu asi 15-20 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a odložíme do chladna.