Krémová polévka cuketová
Suroviny
- 500 g Cuketa
- 140 g Pstruh uzený
- 20 g Máslo čerstvé
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 250 ml Víno bílé
- 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 309 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 11 g
- Sodík 431 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 45.8 mg
- Draslík 897.3 mg
- Vláknina 2592.3 mg
- Vitamín A 2592.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety omyjeme a překrojíme podélně na poloviny. Jednu polovičku z každé cukety si zatím odložíme stranou, druhou polovinu rozkrájíme na malé kostičky. Oloupeme šalotku a stroužek česneku a obojí nasekáme nadrobno. Uzeného pstruha rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu zatím odložíme stranou, druhou nakrájíme na malé kousky.
-
2
Připravíme si hrnec, do kterého vložíme máslo a lžíci olivového oleje a zahřejeme. Vhodíme do hrnce nadrobno nasekanou šalotku a česnek a necháme zesklovatět. Přihodíme na kostičky nakrájené cukety a kousky uzeného pstruha. Dusíme asi 5 minut, poté přilijeme masový vývar a bílé víno. Lehce osolíme, opepříme, promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme 20 minut vařit.
-
3
Mezitím na kostičky pokrájíme zbytek cuket. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a cuketové kostičky na ni vhodíme. Opečeme je.
-
4
Odloženou polovinu pstruha také nasekáme na kostičky. Připravíme si smetanu a ušleháme ji.
-
5
Uvařenou polévku v hrnci rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a ještě ji po mixování přecedíme přes jemné sítko. Potom ji znovu zahřejeme na plotně, vlijeme ušlehanou smetanu a promícháme.
-
6
Servírujeme v hlubokých talířích, těsně před podáváním vsypeme opečené cuketové kostičky a kousky uzeného pstruha.