Větrníky se šlehačkou s malinami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 16 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 149.3 mg
- Draslík 77.9 mg
- Vláknina 4347 mg
- Vitamín A 4347 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu, přidáme máslo, špetku soli a necháme rozpustit. Zmírníme oheň a za stálého míchání pomalu přisypáváme mouku, až se vytvoří hustá kaše, mícháme rychle, aby se netvořily hrudky. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se těsto přestane lepit. Ještě povaříme 2 minuty, kdy vařečkou "odpalujeme" těsto od stěn hrnce. Hrnec odstavíme, mimo oheň přimícháme rozkvedlaná vejce, důkladně promícháme a necháme chladnout.
-
2
Plech vymastíme tukem, posypeme hrubou moukou, těstem naplníme sáček na zdobení a rovnou na plech vymačkáváme těsto a tvoříme malé větrníky. Plech vložíme do trouby a pečeme 15 až 20 minut. Větrníky podélně rozřízneme a necháme vychladnout. Polovinu malin rozmačkáme, zakápneme citronovou šťávou, osladíme cukrem a promícháme. Přilijeme smetanu a vyšleháme. Malinovou šlehačkou plníme půlky větrníků a každý kus ještě ozdobíme celou malinou.
-
3
Větrníky upravíme na servírovací tác a podáváme.