Polévka s kořenovou zeleninou a těstovinami
Suroviny
- 75 g Celer bulvový
- 75 g Kedlubna
- 75 g Mrkev kořen
- 75 g Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Vegeta
- 3 polévková lžíce Mouka bezlepková
- 4 polévková lžíce Bezlepkové těstoviny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 129 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 5 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 262.2 mg
- Vláknina 5373.5 mg
- Vitamín A 5373.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli i ostatní zeleninu (celer, mrkev, petžel a kedlubnu) očistíme, cibuli rozsekáme na jemno, ostatní zeleninu nastrouháme. Cibuli necháme v pánvi na másle zesklovatět, poté přidáme nastrouhanou zeleninu a ještě chvíli restujeme do doby, než zelenina získá mírně nahnědlou barvu.
-
2
Následně orestovanou zeleninu vsypeme do polévkového hrnce, zalijeme vodou, přidáme Vegetu, rozmícháme v polévce mouku a vsypeme kuličky nového koření. Polévku dochutíme pepřem a solí, poté ji vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Přisypeme polévkové bezlepkové těstoviny a polévku vaříme ještě tak dlouho, jak je uvedeno v návodu na obalu pro přípravu těstovin.
-
3
Když jsou těstoviny uvařené, polévku odstavíme z ohně a necháme odstát do druhého dne. Před servírováním ji ohřejeme, poté vyjmeme děrovanou sběračkou z polévky kuličky nového koření.