Hrachová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 191 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 7 g
- Sodík 794 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 6.3 mg
- Draslík 8.6 mg
- Vláknina 2718.5 mg
- Vitamín A 2718.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. Ve stejné vodě hrách uvaříme doměkka a prolisujeme.
-
2
Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou.
-
3
Uvedeme do varu, přidáme rozemnutou majoránku, mletý pepř a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 10 minut.
-
4
Ke konci varu do polévky přidáme česnek utřený se solí, krátce povaříme a poté polévku procedíme.
-
5
Nakonec do polévky přidáme polévkové koření a důkladně provaříme.
-
6
Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vsypeme do polévky spolu s osmaženou žemlí při podávání.