Ludl - pařené šišky
Suroviny
- 750 g Brambory
- 250 g Mouka pšeničná hrubá
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Tvaroh tvrdý
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 6 polévková lžíce Perník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 22 g
- Sodík 554 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 146.9 mg
- Draslík 813.6 mg
- Vláknina 12375 mg
- Vitamín A 12375 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 411.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, l.5 lžičkou soli a vaříme je doměkka přibližně 20 minut. Scedíme, horké vyklopíme na pomoučený vál a válečkem je rozmačkáme.
-
2
Rozmačkané brambory shrneme na hromádku, přidáme k nim mouku, vejce a sůl. Těsto dobře uhněteme, vytvoříme z něj váleček o průměru asi 5 cm. Nakrájíme z něj dílky silné 1.5 cm a z každého v dlani vytvarujeme malou šišku. Poskládáme je na plech, který jsme vytřeli olejem. Plech se šiškami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
-
3
Horké upečené šišky shrneme do mísy, přelijeme vařícím mlékem a necháme je pod poklicí pařit 5-6 minut.
-
4
Okapané šišky dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, ozdobíme tvarohem, posypeme cukrem, polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.