Kachní kaldoun - polévka
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Bobkový list
- 40 g Strouhanka
- 200 g Kachní drůbky
- 300 g Játra kachní
- 10 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Petržel kořen
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 3 l Vývar drůbeží
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Kachní maso pečené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1351 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 170 g
- Sodík 1525 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 442.5 mg
- Draslík 417.8 mg
- Vláknina 7710.1 mg
- Vitamín A 7710.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, petržel, celer očistíme, nakrájíme na 6 cm nudle, opláchneme. Příprava polévky: Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na 50 g rozpáleného másla osmahneme dozlatova. Přidáme odkrojky /zbytky/ nakrájené mrkve, celeru, petržele a vše dohromady zpěníme. Přimícháme rozmarýn, bobkový list, vložíme ještě kachní kosti, z kterých jsme obrali maso a všechny suroviny zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamínek a polévku pod poklicí povaříme 60 minut. Potom ji scedíme.
-
2
V jiném hrnci rozpálíme 50 g másla, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, orestujeme. Do hrnce vložíme na kousky nakrájené maso spolu s pečenými játry a povaříme dalších 10 minut. Polévku zjemníme smetanou, přidáme vařené knedlíčky, nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, malým množstvím tymiánu. Přivedeme k varu a hotovou polévku odstavíme.
-
3
Příprava knedlíčků: Játra pomeleme do misky, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř. Rozklepneme vejce, podle potřeby přisypeme strouhanku, aby těsto bylo středně husté. Všechny suroviny promícháme a tvarujeme malé kuličky, které pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Potom je scedíme.
-
4
Hotovou polévku rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme nasekanou petrželovou nati a podáváme.