Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 225 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Chřest bílý
  • 150 g Kuřecí prsa
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 50 g Kerblík
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Telecí kosti
  • 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 137 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 186 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 32.4 mg
  • Draslík 859.8 mg
  • Vláknina 5688.6 mg
  • Vitamín A 5688.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vložíme telecí kosti, zalijeme je litrem a půl vody a osolíme. Počkáme, dokud kosti nepřijdou k varu, ztlumíme plamen a sebereme z povrchu vytvořenou pěnu. Vaříme 3 hodiny na mírném plameni a pokud se ještě tvoří pěna, sbíráme ji. Hotový vývar potom přecedíme přes husté síto.

  • 2

    Bílý chřest opláchneme ve vodě. Oloupeme jej a dřevnaté konce odřízneme. Vývar vlijeme znovu do hrnce a počkáme, dokud nezačne vřít. Kousky, které jsme z chřestu odkrojili a slupky přidáme do vývaru společně se špetkou cukru a máslem. Ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni provářet vývar 15 minut. Potom pomocí děrované sběračky z vývaru odstraníme chřestové slupky a odkrojky. Naopak do hrnce vložíme výhonky bílého chřestu a necháme je ještě povařit tak, aby byly na skus, tedy asi 10 minut.

  • 3

    Chladná kuřecí prsa nakrájená na malé kousky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Do mixéru přilijeme 3 lžíce smetany a přidáme lžičku škrobové moučky. Osolíme, přidáme bílý a cayenský pepř a nadrobno nasekanou citronovou kůru. Mixujeme, dokud směs není úplně hladká.

  • 4

    Chřestové výhonky vyndáme pomocí děrované sběračky a vývar přes sítko přecedíme. Potom jej opět dáme o hrnce a necháme částečně vypařit.

  • 5

    Z rozmixované hmoty vytváříme knedlíčky přibližně o velikosti olivy. Vhodíme je do vývaru a vaříme na mírnějším ohni asi 5 minut. Do polévky nakonec vsypeme nadrobno nasekaný kerblík.

  • 6

    Vařený chřest potom můžeme použít jako předkrm nebo oblohu k masu.

Komentáře k receptu