Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou
Suroviny
- 250 g Chřest bílý
- 150 g Kuřecí prsa
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Kerblík
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Telecí kosti
- 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 137 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 6 g
- Sodík 186 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 32.4 mg
- Draslík 859.8 mg
- Vláknina 5688.6 mg
- Vitamín A 5688.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vložíme telecí kosti, zalijeme je litrem a půl vody a osolíme. Počkáme, dokud kosti nepřijdou k varu, ztlumíme plamen a sebereme z povrchu vytvořenou pěnu. Vaříme 3 hodiny na mírném plameni a pokud se ještě tvoří pěna, sbíráme ji. Hotový vývar potom přecedíme přes husté síto.
-
2
Bílý chřest opláchneme ve vodě. Oloupeme jej a dřevnaté konce odřízneme. Vývar vlijeme znovu do hrnce a počkáme, dokud nezačne vřít. Kousky, které jsme z chřestu odkrojili a slupky přidáme do vývaru společně se špetkou cukru a máslem. Ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni provářet vývar 15 minut. Potom pomocí děrované sběračky z vývaru odstraníme chřestové slupky a odkrojky. Naopak do hrnce vložíme výhonky bílého chřestu a necháme je ještě povařit tak, aby byly na skus, tedy asi 10 minut.
-
3
Chladná kuřecí prsa nakrájená na malé kousky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Do mixéru přilijeme 3 lžíce smetany a přidáme lžičku škrobové moučky. Osolíme, přidáme bílý a cayenský pepř a nadrobno nasekanou citronovou kůru. Mixujeme, dokud směs není úplně hladká.
-
4
Chřestové výhonky vyndáme pomocí děrované sběračky a vývar přes sítko přecedíme. Potom jej opět dáme o hrnce a necháme částečně vypařit.
-
5
Z rozmixované hmoty vytváříme knedlíčky přibližně o velikosti olivy. Vhodíme je do vývaru a vaříme na mírnějším ohni asi 5 minut. Do polévky nakonec vsypeme nadrobno nasekaný kerblík.
-
6
Vařený chřest potom můžeme použít jako předkrm nebo oblohu k masu.