Vývar rajčatový
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 800 g Rajčata
- 50 g Bazalka
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Veka
- 0.5 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Šalotka
- 4 ks Pepř bílý
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Vývar zeleninový
- 0.35 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 10 g
- Sodík 728 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 8.3 mg
- Draslík 1034 mg
- Vláknina 35760.4 mg
- Vitamín A 35760.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Řapíkatý celer opláchneme a pokrájíme na kousky asi 1 krát 1 centimetr. Šalotku nasekáme na kousky. Připravíme hrnec, kam vlijeme olej a rozehřejeme ho. Pak na něj vložíme nadrobno nasekanou šalotku a kousky řapíkatého celeru. Zeleninu orestujeme.
-
2
Pak vložíme kousky rajčat, kuličky pepře, bobkový list, tymián a rozmarýn a zasypeme špetkou cukru a špetkou soli. Vlijeme zeleninový vývar. Počkáme, až polévka začne vřít. Pak hrnec přikryjeme poklicí a ztlumíme teplotu. Vaříme na mírném ohni 30 minut.
-
3
Z veky ze včerejšího dne ukrojíme dva větší plátky a nakrájíme je na kostičky o rozměrech 1 krát 1 centimetr. Česnek oloupeme. Připravíme pánev, na kterou vlijeme lžíci olivového oleje, ale olej příliš nerozehříváme a vložíme na něj česnek a kostičky z veky. Opečeme dozlatova.
-
4
Hotový vývar slijeme přes sítko, ale rozvařená rajčata jím neprotlačujeme, vývar má být čistý.
-
5
Znovu vývar vlijeme do hrnce a necháme ho pět minut provařit, pak ho odstavíme. Máslo osolíme a nakrájíme na kousky, které všleháme do teplého vývaru.
-
6
Vývar rozlijeme do čtyř šálků na polévku a každou porci zasypeme nadrobno nasekanou bazalkou. Vhodíme do něj několik česnekových krutonů vyrobených z opečené veky.