Hovězí mozek zapékaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1164 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 3327.3 mg
- Draslík 506 mg
- Vláknina 3255.5 mg
- Vitamín A 3255.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.8 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli očistíme a drobně rozkrájíme. Na menší části másla ji osmahneme, přidáme doblaněný mozek v celku, osolíme a necháme jej dusit. Dušený mozek vyndáme, přidáme zbytek másla, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z masa nebo mlékem a povaříme na hustou kaši. Poté odstavíme z ohně.
-
2
Omáčku necháme vychladnout a poté přidáme větší část nastrouhaného sýra, vykostěné prolisované nebo usekané sardele, žloutky a nasekaný dušený mozeček.
-
3
Vymastíme zapékací misky anebo jednu větší misku, naplníme směsí, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a dáme zapéct.
-
4
Podáváme s citrónem a jako příloha se hodí topinky anebo bílý chléb.