Bramboračka s podmáslím a ztracenými vejci
Suroviny
- 400 g Brambory
- 3 krajíc Chléb konzumní
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř bílý
- 0.5 l Voda pitná
- 1 l Mléko - podmáslí
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 20 g
- Sodík 389 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 260.3 mg
- Draslík 517.6 mg
- Vláknina 5383.1 mg
- Vitamín A 5383.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plátky chleba nakrájíme na kostičky. V pánvi chleba nasucho osmažíme dozlatova. Kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
2
Oloupeme, omyjeme a na kostky pokrájíme brambory. Dáme je do vody se solí a kmínem. Vaříme je přibližně 15-17 minut. Mezitím si v pánvi na 1 lžíci másla usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Když jsou brambory téměř měkké, jíšku přimícháme a vaříme 2-3 minuty. Když je jíška rozvařená, přimícháme vyšlehané podmáslí. Pomalu vaříme další 2-3 minuty.
-
3
Do polévky opatrně rozklepneme postupně 4 vejce a vaříme je 4 minuty. Bílek bude uvařený, ale žloutek uvnitř zůstane tekutý. Nakonec opatrně přimícháme 1.5 lžíce másla, pokrájený kopr, podle chuti osolíme a opepříme.
-
4
Na talíře rozdělíme osmažené kostičky chleba, zalijeme je polévkou a hned podáváme.