Sirup z černého rybízu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 288 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 1 g
- Sodík 4 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 484 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 271.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zralý rybíz otrháme ze stopek, přebereme, propláchneme pod tekoucí vodou a prolisujeme. Odložíme a necháme stát, až se usadí kal. Poté přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou do kastrolu.
-
2
Přidáme cukr, rozmícháme, přivedeme rychle k varu, pěnu utvořenou na povrchu sebereme a ihned odstavíme. Rozlijeme do ohřátých lahví a důkladně zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme po dobu 30 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.