Špíz z vepřové panenky
Suroviny
- 400 g Brambory
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 400 g Vepřová panenka
- 12 ml Olej slunečnicový
- 4 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Feferony
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika červená
- 2 ks Paprika bílá
- 1 špetka Sůl
- 1.5 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 4 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 30 g
- Sodík 722 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 74.5 mg
- Draslík 1564.5 mg
- Vláknina 14527.2 mg
- Vitamín A 14527.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 146.5 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou panenku rozkrájíme na plátky a ty ještě rozdělíme na čtyři díly. Maso opepříme a osolíme. Zakapeme sezamovým olejem. Stroužky česneku oloupeme a nasekáme nadrobno. Nadrobno nakrájíme feferonku a nasekáme petrželku. Oloupeme si cibuli a rozdělíme ji na jednotlivé lodičky. Omyté papriky pokrájíme na středně velké kousky. Na plátky pokrájíme slaninu.
-
2
Brambory pokrájíme na plátky a usmažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Poklademe na ubrousek a vysajeme z bramborových plátků tuk a odložíme je stranou.
-
3
Přichystáme si grilovací jehly. Napichujeme na ně střídavě maso, papriku, cibuli, slaninu, lehce potřeme olejem a grilujeme.
-
4
Na závěr si připravíme přílohu. Jednu bílou papriku, oloupanou cibuli, nakrájenou na kousky a rajče rozkrájíme na kousky, podusíme jako na lečo. Odložíme si směs na lečo stranou. Druhou cibuli oloupeme a nasekáme na kousky. Omyjeme červenou a žlutou papriku a nakrájíme na proužky. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na plátky. Všechnu zeleninu orestujeme. Posypeme sladkou a pálivou paprikou a posolíme. Zeleninovou směs promícháme s usmaženými bramborovými lupínky. Servírujeme se špízem.