Vepřová panenka s cibulovým salátem
Suroviny
- 800 g Brambory
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Zázvor celý
- 600 g Vepřová panenka
- 200 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 5 ks Cibulka jarní
- 5 ks Cibulka jarní
- 2 ks Cibule červená
- 1 ks Bílá cibulka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.94 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 9 g
- Sodík 748 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 74.4 mg
- Draslík 2111.5 mg
- Vláknina 24120.5 mg
- Vitamín A 24120.5 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme je. Pokrájíme na měsíčky a rozložíme na plech. Osolíme, zasypeme sladkou paprikou. Bílou část jarních cibulek nasekáme nadrobno a zasypeme jí brambory. Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vložíme dovnitř. Necháme 15 minut zapéct, během této doby brambory alespoň jednou promícháme.
-
2
Maso z vepřové panenky nakrájíme na nudličky. Osolíme ho a pocukrujeme. Zasypeme pálivou paprikou a hladkou moukou. Lehce mícháme.
-
3
Na drobné nudličky rozkrájíme oškrábanou mrkev. Jarní cibulku pokrájíme na kousky. Přichystáme pánev, ve které rozpálíme olej a vsypeme na něj nudličky mrkve a nasekanou jarní cibulku. Restujeme. Česnek oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, zázvor nakrájíme na nudličky. Vše přidáme do pánve a vmícháme ještě med. Promícháme a odstavíme z plotny.
-
4
Na další pánvi rozehřejeme olej. Cibuli překrojíme na čtvrtky a rozdělíme na jednotlivé lodičky. Maso z panenky orestujeme, ale jenom na povrchu, uvnitř by maso mělo zůstat růžové. Kousky masa smícháme s již připravenou přílohou ze zeleniny. K omastku vlijeme vývar, povaříme a přidáme ke šťávě ještě zázvor. Šťávu přidáme k masu a zelenině. orestujeme lodičky cibule a zbytek zázvoru a nasekanou petrželku. Přidáme vše k zeleninové směsi s masem.
-
5
Nachystáme cibulový salát. Na kolečka rozkrájíme červenou cibuli a vhodíme do cedníku. S ním cibuli vložíme do vařící osolené a octem okyselené vody. Vodu scedíme a počkáme až cibule vychladne. Když je ještě vlažná, přidáme k ní na kolečka pokrájenou bílou cibuli. Přisypeme nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku cukru a octa. Promícháme a servírujeme k panence s opečenými brambory.