Králík podávaný s chřestem
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 500 g Chřest zelený
- 400 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 500 ml Voda pitná
- 100 ml Voda pitná
- 100 ml Víno růžové
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Citrony
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pomeranče
- 0.5 ks Pomeranče
- 4 ks Králičí stehna
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Likér bezinkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 376 g
- Sodík 210 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 65 mg
- Draslík 787.9 mg
- Vláknina 27047.2 mg
- Vitamín A 27047.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jednu mrkev a celer oškrábeme a rozkrájíme na špalíčky. Zeleninovými špalíčky a snítkami rozmarýnu prošpikujeme králičí stehna. Osolíme je, opepříme a opečeme na oleji.
-
2
Přichystáme kastrol a zbylou mrkev v něm orestujeme na másle. Maso potom zalijeme bylinkovým likérem, flambujeme a pak vložíme do kastrolu k mrkvi.
-
3
Předehřejeme troubu na 180 °C a pekáč s masem do ní vložíme. Pečeme hodinu dokud maso není měkké. Než maso budeme podávat, přidáme k němu kousek másla.
-
4
Do osolené vody přidáme kolečka citronu, šťávu z jednoho pomeranče a cukr. 5 minut vaříme, pak přidáme bílý chřest a dál vaříme 2 minuty, později přidáme ještě zelený chřest a vaříme ještě 2 minuty.
-
5
Připravíme omáčku. Oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na kousky. Osolíme, osladíme a přilijeme šťávu z poloviny pomeranče. Opepříme, přilijeme růžové víno a stejné množství vody a přidáme dužinu z poloviny pomeranče nakrájenou na kousky. Vaříme, než mrkev změkne. Pak ztlumíme var a vlijeme smetanu. Připravíme mixér a omáčku rozmixujeme úplně dohladka.
-
6
Králíka servírujeme s chřestem a přelijeme mrkvovou omáčkou.