Králík podávaný s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Rozmarýn čerstvý
  • 500 g Chřest zelený
  • 400 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 500 ml Voda pitná
  • 100 ml Voda pitná
  • 100 ml Víno růžové
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pomeranče
  • 0.5 ks Pomeranče
  • 4 ks Králičí stehna
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Likér bezinkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 376 g
  • Sodík 210 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 65 mg
  • Draslík 787.9 mg
  • Vláknina 27047.2 mg
  • Vitamín A 27047.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jednu mrkev a celer oškrábeme a rozkrájíme na špalíčky. Zeleninovými špalíčky a snítkami rozmarýnu prošpikujeme králičí stehna. Osolíme je, opepříme a opečeme na oleji.

  • 2

    Přichystáme kastrol a zbylou mrkev v něm orestujeme na másle. Maso potom zalijeme bylinkovým likérem, flambujeme a pak vložíme do kastrolu k mrkvi.

  • 3

    Předehřejeme troubu na 180 °C a pekáč s masem do ní vložíme. Pečeme hodinu dokud maso není měkké. Než maso budeme podávat, přidáme k němu kousek másla.

  • 4

    Do osolené vody přidáme kolečka citronu, šťávu z jednoho pomeranče a cukr. 5 minut vaříme, pak přidáme bílý chřest a dál vaříme 2 minuty, později přidáme ještě zelený chřest a vaříme ještě 2 minuty.

  • 5

    Připravíme omáčku. Oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na kousky. Osolíme, osladíme a přilijeme šťávu z poloviny pomeranče. Opepříme, přilijeme růžové víno a stejné množství vody a přidáme dužinu z poloviny pomeranče nakrájenou na kousky. Vaříme, než mrkev změkne. Pak ztlumíme var a vlijeme smetanu. Připravíme mixér a omáčku rozmixujeme úplně dohladka.

  • 6

    Králíka servírujeme s chřestem a přelijeme mrkvovou omáčkou.

Komentáře k receptu