Srnčí kýta s kachními játry, zelenými fazolkami a žampiony
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Slanina vepřová
- 800 g Srnčí kýta
- 100 g Žampiony čerstvé
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 150 g Játra kachní
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 200 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 3 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Zvěřinový vývar
- 0.7 polévková lžíce Husí sádlo
- 2 polévková lžíce Paprikový protlak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 35 g
- Sodík 491 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 239.6 mg
- Draslík 1180.5 mg
- Vláknina 19130.2 mg
- Vitamín A 19130.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polovinu množství slaniny rozkrájíme na menší klínky a prošpikujeme jimi srnčí kýtu. Opepříme ji a osolíme a protáhneme kýtou ještě snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu.
-
2
Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj druhou polovinu slaniny, kterou jsme předtím nakrájeli nadrobno. Nasekáme na menší kousky cibuli a vhodíme ji na sádlo. Počkáme, dokud cibule nezesklovatí. Pak k ní přidáme ještě prolisovaný česnek. Jakmile se v pokrmu česnek rozvoní, vložíme do kastrolu ještě dvě lžíce paprikového protlaku, mletou sladkou papriku a vše zalijeme zvěřinovým vývarem. Počkáme, dokud směs nezačne vřít. Pak přidáme ještě rozmarýn a tymián.
-
3
Srnčí kýtu zprudka osmažíme po všech stranách na troše sádla a pak přidáme do vzniklé směsi. Přikryjeme maso poklicí a dusíme ho na mírném ohni dokud nezměkne, tedy až 90 minut. Ćas od času směs promícháme a maso obrátíme.
-
4
Když se maso dusí, připravíme kachní játra a pokrájíme je asi na půl centimetru silné plátky. Vložíme na pánev na zbytek sádla a prudce je na něm orestujeme. Přidáme k nim zelené fazolky, ale neopékáme je, jenom počkáme, dokud se neprohřejí. Pak přidáme i na plátky pokrájené žampiony a také necháme prohřát. Osolíme.
-
5
Ze směsi vyndáme hotové měkké maso. Opečená játra a prohřáté žampiony a fazolky vložíme do omáčky. Tu zalijeme zakysanou smetanou a opepříme.
-
6
Srnčí kýtu rozporcujeme na plátky. Zalijeme omáčkou s játry, fazolkami a žampiony.
-
7
Připravíme šťouchané brambory. Brambory uvaříme v osolené vodě, přidáme k nim cibulku, kterou jsme předtím osmahli dozlatova a vše prohřejeme. Nakonec brambory prošťoucháme a dolijeme tuk ze smažení cibulky. Podáváme jako přílohu k srnčí kýtě.