Kuřecí špíz s krevetami a rýží
Suroviny
- 20 g Cibule
- 20 g Cibule
- 150 g Cuketa
- 400 g Kuřecí prsa
- 150 g Mrkev kořen
- 1.77 g Olej olivový
- 250 g Rajčata
- 10 g Sezam - semena
- 120 g Krevety tygří - loupané
- 8 g Sůl
- 5 g Sůl
- 6 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 8 g Koření grilovací
- 40 g Limetka
- 300 g Rýže Basmati
- 30 g Olej sezamový
- 1 g Pepř bílý
- 20 g Olej olivový extra panenský
- 200 g Omáčka k masu tomatová pikantní
- 100 ml Olej olivový
- 40 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 41 g
- Sodík 2074 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 95.7 mg
- Draslík 675.9 mg
- Vláknina 8706 mg
- Vitamín A 8706 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky nalijeme olej, osolíme, opepříme, přisypeme grilovací koření, kuřecí maso nakrájíme na kostky, promícháme s ochuceným olejem a necháme aspoň 12 hodin marinovat.
-
2
Limetky nakrájíme na osminky, cibuli nadrobno, rajčata na čtvrtky, bylinky posekáme. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajčata, rajčatovou omáčku, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a podusíme. Je-li omáčka příliš hustá, naředíme ji zeleninovým vývarem. Omáčku přecedíme a udržujeme teplou.
-
3
Rýži uvaříme doměkka se solí, troškou oleje a kouskem cibule. Očištěnou mrkev a cuketu nakrájíme na tenké proužky, které osmahneme na sezamovém oleji, osolíme, opepříme a posypeme sezamovými semínky.
-
4
Na jehly napichujeme střídavě kousky kuřecího masa, osminky limetky, krevety, potřeme marinádou a opečeme na grilu nebo na pánvi. Na talíře najdříve upravíme kopečky rýže, obložíme orestovanou zeleninou, přelijeme tomatovou omáčkou a navrch položíme opečený špíz.