Kuře na celerové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 30 g Petržel - nať
  • 50 g Houby sušené
  • 5 g Bobkový list
  • 100 g Játra drůbeží
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 100 g Šunka parmská
  • 30 g Cibulka jarní
  • 30 g Rozmarýn čerstvý
  • 200 g Smetana jihočeská lahodná33%
  • 4 krajíc Chléb toastový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Cibule červená
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 l Voda pitná
  • 2 l Voda pitná
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 1.5 kg Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1960 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 237 g
  • Sodík 1166 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 586.6 mg
  • Draslík 1813.8 mg
  • Vláknina 19124.8 mg
  • Vitamín A 19124.8 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.8 mg
  • Vitamín E 12.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 82.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vývar: Kuřata očistíme, umyjeme, odřízneme prsa a stehna, která dáme do lednice do dalšího použití. Zbylé kosti a křídla dáme na pekáč a při sto devadesátí stupňové teplotě v troubě zapečeme. Přeložíme je do velkého hrnce, kam přidáme očištěnou, ale v celku mrkev, celer, petržel, oloupanou cibuli a celý pepř. Vše zalijeme vodou a přivedeme k varu. Když se začne voda vařit, tak zeslabíme oheň. Hrnec přiklopíme poklici a pokračujeme ve vaření na mírném ohni 180 minut. Potom vývar scedíme, z kosti obereme maso, které odložíme na přípravu knedlíčků.

  • 2

    Omáčka: V pánvi rozehřejeme máslo, připravená kuřecí stehna a prsa osolíme, opepříme a na másle opečeme po obou stranách. V hrnci rozpálíme máslo, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli, oloupaný, také na malé kostky nakrájený celer, smažíme 1 minutu, přisypeme mouku, po půl minutě vše zalijeme vývarem. Dobře promícháme, vložíme celý svazek rozmarýnu, bobkový list a přivedeme k varu. Hned stáhneme plamínek, do hrnce dáme opečená stehna a prsa, zalijeme 100 g smetany, zamícháme a na slabém plamínku vaříme tak dlouho, aby maso bylo měkké. Uvařená stehna, prsa a koření vybereme a omáčku rozmixujeme. Vlijeme do ní zbylou smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme a scedíme přes jemný cedník. Stehna a prsa nakrájíme na plátky, vložíme zpět do hrnce a zalijeme je omáčkou.

  • 3

    Knedlíčky: Houby namočíme do 3 dl studené vody na 20 minut. Scedíme je, nakrájíme na malé kostky. Játra v pánvi na rozpáleném oleji restujeme doměkka a necháme vychladnout. V pánvi na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme připravené houby, na kousky nakrájenou šunku, maso, které jsme oddělili od kosti, restovaná játra a směs přeložíme do dostatečně velké misky, kam přisypeme na kostky nakrájený toastový chléb, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř, rozklepneme vejce a ze všech surovin vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme šišku dlouhou 20 cm a silnou 5 cm. Šišku zabalíme několikrát do potravinářské fólie, konce stáhneme niti. V hrnci přivedeme vodu k varu a do vařící vody vložíme šišky, které vaříme 15 minut. Vybereme je z vody, necháme 10 minut odpočinou a hotové knedlíky krájíme na plátky.

  • 4

    Na jednotlivé talíře dáme na porce nakrájená stehna nebo prsa, přelijeme připravenou omáčkou, přidáme knedlíky a hotové jídlo podáváme.

Komentáře k receptu