Kuře na celerové omáčce
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 30 g Petržel - nať
- 50 g Houby sušené
- 5 g Bobkový list
- 100 g Játra drůbeží
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Šunka parmská
- 30 g Cibulka jarní
- 30 g Rozmarýn čerstvý
- 200 g Smetana jihočeská lahodná33%
- 4 krajíc Chléb toastový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cibule červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1.5 kg Kuře
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1960 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 237 g
- Sodík 1166 mg
- Bílkoviny 99 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 586.6 mg
- Draslík 1813.8 mg
- Vláknina 19124.8 mg
- Vitamín A 19124.8 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.8 mg
- Vitamín E 12.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 82.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar: Kuřata očistíme, umyjeme, odřízneme prsa a stehna, která dáme do lednice do dalšího použití. Zbylé kosti a křídla dáme na pekáč a při sto devadesátí stupňové teplotě v troubě zapečeme. Přeložíme je do velkého hrnce, kam přidáme očištěnou, ale v celku mrkev, celer, petržel, oloupanou cibuli a celý pepř. Vše zalijeme vodou a přivedeme k varu. Když se začne voda vařit, tak zeslabíme oheň. Hrnec přiklopíme poklici a pokračujeme ve vaření na mírném ohni 180 minut. Potom vývar scedíme, z kosti obereme maso, které odložíme na přípravu knedlíčků.
-
2
Omáčka: V pánvi rozehřejeme máslo, připravená kuřecí stehna a prsa osolíme, opepříme a na másle opečeme po obou stranách. V hrnci rozpálíme máslo, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli, oloupaný, také na malé kostky nakrájený celer, smažíme 1 minutu, přisypeme mouku, po půl minutě vše zalijeme vývarem. Dobře promícháme, vložíme celý svazek rozmarýnu, bobkový list a přivedeme k varu. Hned stáhneme plamínek, do hrnce dáme opečená stehna a prsa, zalijeme 100 g smetany, zamícháme a na slabém plamínku vaříme tak dlouho, aby maso bylo měkké. Uvařená stehna, prsa a koření vybereme a omáčku rozmixujeme. Vlijeme do ní zbylou smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme a scedíme přes jemný cedník. Stehna a prsa nakrájíme na plátky, vložíme zpět do hrnce a zalijeme je omáčkou.
-
3
Knedlíčky: Houby namočíme do 3 dl studené vody na 20 minut. Scedíme je, nakrájíme na malé kostky. Játra v pánvi na rozpáleném oleji restujeme doměkka a necháme vychladnout. V pánvi na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme připravené houby, na kousky nakrájenou šunku, maso, které jsme oddělili od kosti, restovaná játra a směs přeložíme do dostatečně velké misky, kam přisypeme na kostky nakrájený toastový chléb, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř, rozklepneme vejce a ze všech surovin vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme šišku dlouhou 20 cm a silnou 5 cm. Šišku zabalíme několikrát do potravinářské fólie, konce stáhneme niti. V hrnci přivedeme vodu k varu a do vařící vody vložíme šišky, které vaříme 15 minut. Vybereme je z vody, necháme 10 minut odpočinou a hotové knedlíky krájíme na plátky.
-
4
Na jednotlivé talíře dáme na porce nakrájená stehna nebo prsa, přelijeme připravenou omáčkou, přidáme knedlíky a hotové jídlo podáváme.