Guláš z vepřového masa se zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Zelí kysané
  • 750 g Vepřová plec
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kmín drcený
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 747 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 296 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 143.1 mg
  • Draslík 869.2 mg
  • Vláknina 5845.2 mg
  • Vitamín A 5845.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Sterilované zelí slijeme, necháme v sítu okapat a překrájíme na menší kousky. Vepřovou plec omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.

  • 2

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené vepřové maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru a rajčatový protlak, přisypeme kmín a přimícháme prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Po 15 minutách přidáme nakrájené zelí a pokračujeme v dušení.

  • 3

    Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany.

Komentáře k receptu