Hovězí roštěnky s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 5 g Máslo čerstvé
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 32 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 87 mg
- Draslík 1012.1 mg
- Vláknina 11209.7 mg
- Vitamín A 11209.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké proužky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka.
-
2
Masox rozmícháme v hrnku s vodou a na ohni necháme přejít varem.
-
3
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej, roštěnky na něm po obou stranách zprudka opečeme a přeložíme je z pánve do mísy.
-
5
V pánvi na oleji po pečení masa krátce podusíme nakrájenou cibuli, přisypeme mletou papriku, přilijeme vývar z Masoxu, promícháme a vložíme zpět roštěnky. Přikryté dusíme doměkka. Během dušení obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby případně
-
6
přiléváme masoxový vývar.
-
7
V druhé pánvi na másle podusíme jemné proužky mrkve, celeru a petržele.
-
8
Téměř měkké roštěnky přendáme do zapékací mísy. Šťávu v pánvi po jejich dušení zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, promícháme a vaříme, dokud nezačne houstnout.
-
9
Roštěnky v zapékací míse pokryjeme dušenou zeleninou, na ni položíme plátky citronu, vše přelijeme smetanovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, krátce zapečeme.