Masový závitek se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 5 g Máslo čerstvé
- 10 g Sýr Eidam cihla 40%
- 100 g Houby čerstvé
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 48 g
- Sodík 224 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 365.3 mg
- Draslík 703.7 mg
- Vláknina 2402.8 mg
- Vitamín A 2402.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby očistíme, opláchneme pod studenou vodou a okapané nakrájíme.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Vajíčka v misce rozšleháme, smetanu v hrnku metlou rozmícháme s moukou. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo a na něm krátce podusíme nakrájené houby. Pak přidáme rozšlehaná vajíčka a mícháme, dokud směs zcela nezhoustne.
-
4
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na každou pak položíme plátek sýru a na něj rozprostřeme směs hub a vajec. Roštěnky zavineme a uzavřeme párátky nebo grilovacími jehlami.
-
5
V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Pak přidáme masové závitky a zprudka je opečeme ze všech stran. Zmírníme oheň, přilijeme vývar z Masoxu a přikryté dusíme doměkka. Během dušení závitky otáčíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když jsou závitky měkké, vyjmeme je a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby.
-
6
Do šťávy v pánvi přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a za stálého míchání důkladně provaříme.
-
7
Nakonec omáčku dochutíme citronovou šťávou.