Žitný kvasový chléb se směsí semínek
Suroviny
- 150 g Mouka žitná celozrnná
- 400 g Mouka chlebová
- 2.5 g Droždí sušené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 1 kávová lžička Slunečnice - semena
- 1 kávová lžička Lněné semínko
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 4 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 310.3 mg
- Vláknina 15418.5 mg
- Vitamín A 15418.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné chlebové mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Přibližně 5 minut před konce cyklu přisypeme směs semínek. Některé druhy pekáren nás na přidání surovin upozorní zvukovým signálem.
-
5
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je opravdu zcela vychladlý.