Kvasový chléb z žitné mouky připravený v domácí pekárně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 330 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 2 g
- Sodík 201 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 280.7 mg
- Vláknina 12833.5 mg
- Vitamín A 12833.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné chlebové mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu.
-
5
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme až když je opravdu zcela vychladlý.