Vafle s pomerančovou salsou
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Pomeranče
- 150 g Cukr třtinový
- 100 g Med včelí
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Olej slunečnicový
- 5 cl Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1046 kcal
- Sacharidy 151 g
- Tuky 43 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 88.8 mg
- Draslík 517.5 mg
- Vláknina 8943.1 mg
- Vitamín A 8943.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 10.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 791.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomerančová salsa: Pomeranče oloupeme, rozdělíme měsíčky od sebe, rozkrojíme je a dáme do misky. Šťávu z pomerančů nevyhazujeme. Do pánve nalijeme tři lžíce oleje, rozehřejeme, přidáme připravené pomeranče bez šťávy, přisypeme cukr a za častého mícháni pečeme přibližně 15 minut. Podle chuti přimícháme med, chilli koření, ocet, přilijeme pomerančovou šťávu a vše dusíme dalších 10 minut. Potom odstavíme a salsu necháme vychladnout.
-
2
Těsto: Do misky vylijeme mléko, přidáme vejce, teplé máslo, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vše šleháme do hladké hmoty, kterou necháme 5 minut stranou.
-
3
Formu na pečení vaflí mírně potřeme olejem, rozehřejeme, nalijeme na ni dostatečné množství těsta a opékáme doměkka a zlatova. V postupu pečení pokračujeme, dokud máme těsto. Hotové vafle do dalšího použití udržujeme teplé.
-
4
Teplé vafle poklademe podle porcí na talíře, polijeme připravenou pomerančovou salsou a podáváme.