Jelení guláš na slanině
Suroviny
- 1000 g Jelení maso
- 60 g Sádlo škvařené
- 200 g Cibule
- 250 g Slanina vepřová
- 20 g Paprika mletá sladká
- 3 g Kmín celý
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Citronová kůra
- 5 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 4 g Majoránka
- 360 g Chléb konzumní
- 1200 ml Voda pitná
- 1 ks Masox
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 34 g
- Sodík 770 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 179.7 mg
- Draslík 784.4 mg
- Vláknina 5254 mg
- Vitamín A 5254 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z masa odřežeme všechny šlachy a blány, maso nakrájíme na kostky, slaninu bez kůže na drobné kostičky, cibuli nadrobno nasekáme, česnek prolisujeme, citronovou kůru nastrouháme najemno.
-
2
V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme cibuli, zasypeme mletou paprikou, krátce osmahneme, okmínujeme, přidáme maso, podusíme ve vlastní šťávě, osolíme, opepříme.
-
3
Jakmile se šťáva vysmahne na tuk, zaprášíme moukou, smícháme s tukem, podlijeme vodou, přihodíme kostku masoxu, ochutíme česnekem, citronovou kůrou, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Hustotu guláše regulujeme vodou, nakonec ovoníme majoránkou.
-
4
Vedle v pánvi rozškvaříme slaninu a nalijeme do hrnce. Provaříme a odstavíme.
-
5
Podáváme s čerstvým chlebem.