Srnčí guláš s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 700 g Cibule
- 360 g Chléb celozrnný pšeničný Graham
- 120 g Mrkev kořen
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 50 g Sádlo škvařené
- 2 g Bobkový list
- 200 g Kosti hovězí řídké
- 4 g Nové koření celé
- 10 g Paprika mletá sladká
- 4 g Pepř černý celý
- 50 g Petržel kořen
- 800 g Srnčí plec
- 80 g Protlak rajčatový
- 30 g Jíška hotová tmavá
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Víno červené
- 1500 ml Voda pitná
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 72 g
- Sodík 746 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 191.4 mg
- Draslík 862.6 mg
- Vláknina 15572.3 mg
- Vitamín A 15572.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí maso odřežeme od kostí, nakrájíme na kostky, kosti dáme pryč, cibuli očistíme, rozkrájíme na drobné kostičky, očištěnou mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, česnek prolisujeme.
-
2
Ve větším hrnci na sádle zpěníme cibuli, přisypeme maso, zprudka osmažíme a podusíme ve vlastní šťávě. Když se šťáva téměř odpaří, maso osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, podlijeme vodou, přiložíme ořezané srnčí kosti, hovězí kosti, přilijeme červené víno a dusíme, dokud maso nezačne měknout. Nyní přidáme nastrouhanou zeleninu, česnek, rajčatový protlak, zahustíme jíškou, zjemníme smetanou a dodusíme. Z uvařeného guláše vyndáme kosti a celé koření.