Vařený květák s rajskou omáčkou
Suroviny
- 600 g Květák
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Rajčata
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Hřebíček
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 237 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 15 g
- Sodík 460 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 32 mg
- Draslík 743.4 mg
- Vláknina 10487.2 mg
- Vitamín A 10487.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme a necháme okapat.
-
2
V kastrole na másle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata, sůl a koření. Podlijeme trochou vody, rajčata rozvaříme a prolisujeme. Zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, krátce povaříme a omáčku podle chuti přisolíme a osladíme.
-
3
Květák upravíme na talíře a přelijeme omáčkou.
-
4
Můžeme podávat s vařenou rýží nebo s vařenými bramborami.