Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 60 g Pórek
  • 150 g Dýně s ananasovou příchutí kompot
  • 100 g Kompot ananasový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 7 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana zakysaná 14%
  • 0.06 dl Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 146 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 115 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 185.1 mg
  • Draslík 301.8 mg
  • Vláknina 3652.1 mg
  • Vitamín A 3652.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si omyjeme brambory, dáme je do hrnce s vodou a vaříme je přibližně 20 minut doměkka. Pak je scedíme.

  • 2

    Druhý den brambory jemně nastrouháme. Omyjeme pórek, bílou část drobně pokrájíme, přidáme k bramborům spolu se solí, čerstvě pomletým pepřem a žloutky. Směs promícháme a dobře vypracujeme. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou 5-7 mm a formičkou vykrajujeme kolečka - koláčky o průměru přibližně 7-8 cm. Smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova.

  • 3

    Aladýšky podáváme horké ozdobené lžičkou zakysané smetany s kostičkou kompotové dýně a ananasu.

Komentáře k receptu