Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky
Suroviny
- 500 g Brambory
- 60 g Pórek
- 150 g Dýně s ananasovou příchutí kompot
- 100 g Kompot ananasový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 7 dl Voda pitná
- 1.5 dl Smetana zakysaná 14%
- 0.06 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 146 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 7 g
- Sodík 115 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 185.1 mg
- Draslík 301.8 mg
- Vláknina 3652.1 mg
- Vitamín A 3652.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si omyjeme brambory, dáme je do hrnce s vodou a vaříme je přibližně 20 minut doměkka. Pak je scedíme.
-
2
Druhý den brambory jemně nastrouháme. Omyjeme pórek, bílou část drobně pokrájíme, přidáme k bramborům spolu se solí, čerstvě pomletým pepřem a žloutky. Směs promícháme a dobře vypracujeme. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou 5-7 mm a formičkou vykrajujeme kolečka - koláčky o průměru přibližně 7-8 cm. Smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova.
-
3
Aladýšky podáváme horké ozdobené lžičkou zakysané smetany s kostičkou kompotové dýně a ananasu.