Vejce vařená natvrdo a na hniličku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 83 kcal
- Sacharidy 0 g
- Tuky 6 g
- Sodík 197 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 77.7 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce vložíme do rendlíku, zalijeme studenou vodou tak, aby byla akorát ponořená, přisypeme špetku soli, aby nepraskala a přivedeme k varu. Vejce vařená natvrdo vaříme zvolna 10 minut, chutnější jsou vejce na hniličku, kdy bílek ve vejci ztuhne, ale žloutek zůstane částečně tekutý. V tomto případě vaříme vejce stejným způsobem, ale vaříme jen 6 maximálně 7 minut. Vroucí vodu z rendlíku slijeme, nalijeme na vejce studenou vodu a vejce trochu na špičce nakřápneme, aby se voda dostala pod skořápku a vejce se lépe loupala. Necháme ve studené vodě vychladnout, vyndáme, oloupeme a podáváme.
-
2
Vařená vejce a vejce na hniličku používáme také při různých redukčních dietách.