Zapečené šišky
Suroviny
- 800 g Brambory
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 1.2 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 26 g
- Sodík 462 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 231.5 mg
- Draslík 924 mg
- Vláknina 12503.2 mg
- Vitamín A 12503.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 846.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.
-
2
Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).
-
3
Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.
-
4
Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.
-
5
Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.