Špenátová roláda se sýrovo - šunkovým krémem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr lahůdkový tavený 70%
- 100 g Sýr Lučina - termizovaný
- 200 g Šunka dušená
- 50 g Mouka polohrubá
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 5 dl Voda pitná
- 1 dl Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 53 g
- Sodík 528 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 439.8 mg
- Draslík 877 mg
- Vláknina 6748.2 mg
- Vitamín A 6748.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.1 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 794.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vajíčka uvaříme v 5 dl vody natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme, oloupeme, rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Do mísy vložíme sýr Lučinu, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, uvařené žloutky, sůl, čerstvě pomletý pepř, zakysanou smetanu a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Šunku nakrájíme na velmi tenké nudličky, dlouhé asi 3 cm. Bílky z uvařených vajíček pokrájíme na nudličky (podobně jako šunku). Do krému zapracujeme šunku, bílky a pažitku a dobře míchaný na krém, zakryjeme a odložíme na 30 minut do chladničky.
-
2
Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
-
3
Listy špenátu důkladně omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, pak posekáme nadrobno, smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme,
-
4
zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
-
5
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do špenátového piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se nám lepit.
-
6
Špenátový piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
-
7
Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme sýrovým krémem.