Kopřivová roláda se sýrovým krémem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr smetanový tavený 45%
- 50 g Mouka polohrubá
- 500 g Kopřiva
- 200 g Sýr Almette
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 špetka Pepř bílý
- 3 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 2 polévková lžíce Sýr Čedar
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 46 g
- Sodík 385 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 499.9 mg
- Vláknina 18429.2 mg
- Vitamín A 18429.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 791.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vložíme smetanový sýr Almette, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, čerstvě pomletý pepř a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zapracujeme ji do krému spolu s řeřichou. Krém zakryjeme a vložíme alespoň na 30 minut do chladničky.
-
2
Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
-
3
Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
-
4
Zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
-
5
Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí lepit.
-
6
Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
-
7
Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme krémem.