Dušený špenát s vejci

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Špenát listový čerstvý
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 282 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 473 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 162.2 mg
  • Draslík 1482.3 mg
  • Vláknina 12034.5 mg
  • Vitamín A 12034.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.9 mg
  • Vitamín E 6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody. Čerstvé špenátové listy dobře omyjeme, ponoříme do vroucí vody na 30 sekund a scedíme. Necháme okapat, pak špenát pomeleme na masovém strojku.

  • 2

    Očistíme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.

  • 3

    V pánvi na rozpáleném másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme pomletý špenát, promícháme a dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Pak pokličku odložíme a špenát vydusíme z vlastní šťávy.

  • 4

    V hrnečku ve smetaně rozkvedláme vejce se solí (0.5-1 lžička) a pepřem. Směs za stálého míchání přidáme ke špenátu, promícháme, přidáme česnek, dochutíme solí a dusíme ještě asi 2-3 minuty.

  • 5

    Špenát by měl mít hustější konzistenci, podáváme horký jako přílohu.

Komentáře k receptu