Lepenice se zelím a jitrnicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 80 g Slanina vepřová
  • 300 g Zelí kysané
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Jitrnice domácí
  • 1.2 l Voda pitná
  • 0.06 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 774 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 488 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 13.8 mg
  • Draslík 730.6 mg
  • Vláknina 8783.8 mg
  • Vitamín A 8783.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory, rozkrájíme je na kostky, zalijeme vodou, přidáme 1.5 lžičky soli, 1 lžičku kmínu a vaříme doměkka 20 minut.

  • 2

    V pánvi si usmažíme dozlatova slaninu, pokrájenou na kostičky. Škvarky ze slaniny odebereme a odložíme do misky, k tuku přidáme sádlo, na něm zpěníme dozlatova drobně pokrájenou cibuli. Přidáme k ní kysané zelí, ochutíme ho cukrem, pepřem, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.

  • 3

    Vodu z uvařených brambor scedíme, brambory rozšťoucháme a smícháme s kysaným zelím a škvarky ze slaniny. V druhé pánvi si osmažíme na 1 lžíci sádla do zlatohněda jitrnice.

  • 4

    Lepenici rozdělíme na talíře, přiložíme jitrnice a podáváme.

Komentáře k receptu