Lepenice se zelím a jitrnicí
Suroviny
- 600 g Brambory
- 80 g Slanina vepřová
- 300 g Zelí kysané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 4 ks Jitrnice domácí
- 1.2 l Voda pitná
- 0.06 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 774 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 48 g
- Sodík 488 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 13.8 mg
- Draslík 730.6 mg
- Vláknina 8783.8 mg
- Vitamín A 8783.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory, rozkrájíme je na kostky, zalijeme vodou, přidáme 1.5 lžičky soli, 1 lžičku kmínu a vaříme doměkka 20 minut.
-
2
V pánvi si usmažíme dozlatova slaninu, pokrájenou na kostičky. Škvarky ze slaniny odebereme a odložíme do misky, k tuku přidáme sádlo, na něm zpěníme dozlatova drobně pokrájenou cibuli. Přidáme k ní kysané zelí, ochutíme ho cukrem, pepřem, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
-
3
Vodu z uvařených brambor scedíme, brambory rozšťoucháme a smícháme s kysaným zelím a škvarky ze slaniny. V druhé pánvi si osmažíme na 1 lžíci sádla do zlatohněda jitrnice.
-
4
Lepenici rozdělíme na talíře, přiložíme jitrnice a podáváme.