Bramborovo - krupicové knedlíky

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 8 polévková lžíce Krupice dětská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 274 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 588 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 141.5 mg
  • Draslík 555.2 mg
  • Vláknina 6370 mg
  • Vitamín A 6370 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 71.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem brambory omyjeme, dáme do 1 litru vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20-25 minut.

  • 2

    Druhý den je nastrouháme a v míse smícháme s 8 lžícemi dětské krupice a 5 lžícemi hrubé mouky. Promícháme, přidáme 2 vejce, sůl, 5 lžic teplého mléka a 3 lžíce rozpuštěného vychladlého másla.

  • 3

    Směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a rukama důkladně vypracujeme bramborové těsto.

  • 4

    Těsto rozdělíme na 3 části, z každé vytvoříme dlouhou šišku o průměru přibližně 7 cm.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody, knedlíky do nich opatrně ponoříme a vaříme pomalu přibližně 20-25 minut. Vařečkou je hned na začátku vaření nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu.

  • 6

    Po 20 minutách jeden knedlík rozkrojíme, abychom zjistili, jestli je už uvařený.

  • 7

    Z horké vody knedlíky vyjmeme širokou naběračkou, horké krájíme režnou nití na plátky a podáváme.

Komentáře k receptu