Chlupáče
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 245 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 7 g
- Sodík 597 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 46.7 mg
- Draslík 1213.6 mg
- Vláknina 15979.3 mg
- Vitamín A 15979.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme 500 g brambor a uvaříme je ve vodě (1 litr) ve slupce. Scedíme je a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle a dáme do větší mísy.
-
2
1 kg syrových brambor omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme je k vařeným bramborám spolu s moukou, solí a vejcem. Vymícháme husté těsto. Nejlépe těsto propracujeme rukou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta odkrojíme lžicí jeden knedlík a dáme ho do vody uvařit. Na něm vyzkoušíme, jestli se nerozvaří - pokud ano, přimícháme k těstu podle potřeby mouku (2-3 lžíce). Necháme je chvíli odpočinout.
-
3
Mezitím si očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova.
-
4
Chlupaté knedlíky vykrajujeme lžicí, dáváme je co nejrychleji do vroucí vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je přibližně 3-5 minut. Vyjmeme sítem a propláchneme pod tekoucí vodou.
-
5
Podáváme je polité usmaženou cibulkou a s kysaným zelím.